Folsyra

 

Problem vid brist på folsyra

Det är ovanligt att svenskar har mycket brist på folsyra då det förekommer naturligt i mycket av vår kost.

Folsyra lagras dessutom i stora mängder i kroppen och lagret av folsyra kan räcka i flera veckor. Däremot ligger snittet för folsyre intag i sverige under det rekomenderade, vilket i sin tur visar att stora delar av befolkningen har en måttlig brist på folsyra.

Brist på folsyra kan göra att man får en allmän känsla av trötthet, skapad till stor del av en minskad produktion av röda blodkroppar som transporterar syret i blodet och till hjärnan. Dessutom försvårar brist av folsyra flera viktiga kemiska processer i cellerna. Bland annat celldelning. Det kan i sin tur leda till mindre elastisk och äldre hy, eftersom huden är ett av dom områden som hela tiden förnyar sig genom att nya celler bildas och gamla dör.

Det vanligast förekommande diskussionen vid brist på folsyra gäller gravida, och hurvida dom bör äta tillskott eller ändra sin kost så att de får i sig mer folsyra. Det är nu allmänt känt att folstra minskar risken för flera olia neurologiska sjukdomar som drabbar nyfödda barn. Det beror på att folsyra är så pass viktigt i många kemiska processer i kroppen. Även ryggmärgsbråck och missbildningar i hjärnan kan uppstå till följd av brist på folsyra.

I Sverige har vi en restriktiv syn på doseringen av folsyra. Många andra länder har högre rekomenderade värden. Viktigt också att påpeka är att för att minska riskerna för komplikationer för foster bör kvinnor som planerar att bli gravida att börja få i sig mer folsyra så tidigtsom möjligt. Det kan nämligen ta tid innan lagrena av folsyra har byggts upp, samtidigt som det är mycket väsentligt att ha stora mängder lagrat tidigt i graviditeten. Folsyra medverkar till stor del i processer i cellerna som är en tidig del av fosterstadiet.

 

Vi rekomenderar inköp av Folsyra från

Bodystore.se 

 

 

 Folsyra - Vitamin b9
 Folsyra - Artiklar
 Vi behöver folsyra
 Var finns Folsyra
 Problem vid brist av folsyra
 Folsyra berikad mat i Sverige
 Graviditet och Folsyra
 Cancer Folsyra
 Referenser
 Forskning om Folsyra
 Kontakt