Folsyra

 

Folsyra Under graviditeten

Information om vikten av att få ett tillräckligt stor intag folsyra under graviditeten för att undvika missbildningar i rygg och hjärna på nyfödda barn, är tyvärr ännu dåligt spridd, särskillt till yngre kvinnor.

Flera studier har visat att brist av folsyra kan ge ryggmärgsbråck och kraftiga missbildningar i hjärnan, anencefali. Man har visat att minskade risker för dessa missbildningar om kvinnan får i sig tillräckligt med folsyra tidigt under graviditeten. Förrutom den ökade risken vid för låga halter av folsyra, så har även gravida minst dubbelt så stort rekomenderat dagligt intag av folsyra, som är 400 Micro gram, istället för 200, som är RDI folsyra för vuxna män och kvinnor.

Utomlands har flera regeringar gjort nationella åtgärder med folsyre berikad mat, ofta i frukost flingor och liknande. I bland annat usa och england rekomenderas gravida kvinnor att inta tillskott av folsyra.

Det är svårt att få i sig tillräckligt med folsyra utan att ändra sina kostvanor. Undersökningar visar att det finns ca 100 microgram folsyra i 1 000kcal. Gravida kvinnor bör därför ändra sin kost för att öka Folsyre innehållet i maten. Bladgrönsaker t ex spenat, jordgubbar och liknande typer av bär är extra rika på folsyra. Kokade kikärtor är också exceptionellt folsyrerika.

 Man bör försöka få sig folsyra 3 månader innan en graviditet. Men som vi alla känner till är det inte alltid solklart när detta kommer att hända, och alla graviditeter är inte heller plannerade.

Detta behöver inte innebära något större problem, utan man börjar helt enkelt äta folsyra så snart som man känner till graviditeten, man kan läsa mer om folsyra och graviditet här.

Det är dock ingen nackdel om man naturligt ser till att man har en kost som innehåller viss mängd folsyra även när man inte har någon plannerad graviditet på gång. Detta minskar risken för komplikationer. Det är viktigt att det inte är totalt slut på folsyra när graviditeten fortskrider. Folsyra hjälper även hummör och celldelning, det är en viktig vitamin, men kroppens förmåga att producera substitut och att larga folsyra är också god, därför bör man inte vara orolig för detta, men det skadar inte att lägga till lite bladrönsaker till middagen.

 

Vi rekomenderar inköp av Folsyra från

Bodystore.se 

 

 

 Folsyra - Vitamin b9
 Folsyra - Artiklar
 Vi behöver folsyra
 Var finns Folsyra
 Problem vid brist av folsyra
 Folsyra berikad mat i Sverige
 Graviditet och Folsyra
 Cancer Folsyra
 Referenser
 Forskning om Folsyra
 Kontakt