Folsyra

 

Folsyra & cancer

Folsyra anses allmänt vara ett viktigt tillskott till mödrar, och har även ett stort antal andra viktiga funktioner i kroppen. Kroppens möjligheter att själv producera B vitaminer är god, och därför är det sällan det finns några särskilda behov av tillskott utom vid graviditet. Då många undersökningar och gällande forskning visar att det minskar risken för grava komplikationer för barnet, om än i ett fåtal fall. Ni kan läs mer om Graviditet och folsyra

Cancer

I stora delar av världen berikas ett flertal produkter med vitamin B och folsyra.

Det finns mycket forskning som både visar och dementerar ett samband mellan cancer och folsyra. Bland annat påstår framstående professor Young-In Kim från Torontos universitet att man kan se ett samband mellan tiden då man började berika mat med folsyra och en ökning av cancer i tjocktarmen.

I behandling av cancer används ofta anti-folat som används för att stoppa illartad cancer som till exempel leukemi.

Forskningen visar dock också i flera, bland annat svenska studier, att vid tester har det inte kunnat påvisas en ökning av cancer i och med användning av folsyra. Man har även sett studier som påvisar motsattsen, t ex rapporterade Dagens nyheter om hur Folsyra motverkar bröstcancer.

I andra undersökningar har man visat att kvinnor tvärt om lider en ökad risk för bröstcancer.

Forskningen har en tendens att ändra sig, särskilt när det inte finns några helt solklara samband.

Man kan dock konstatera att det är svårt att hitta någon studie eller forskning som visar på att ett naturligt intag av folsyra via baljväxter och annan föda där folsyra förekommer naturligt inte är på något sätt farligt.

Gällande tillskott råder det som alltid att försöka hitta en gyllene medelväg. Det är viktigt att varken överkonsumera eller helt avstå.

I Sverige berikas inte mat med folsyra eftersom vi har goda möjligheter att få i oss tillräckligt i vår naturliga kost. Dock rekommenderas gravida att inta tillskott av folsyra strax innan och under hela graviditeten.

 

Vi rekomenderar inköp av Folsyra från

Bodystore.se 

 

 

 Folsyra - Vitamin b9
 Folsyra - Artiklar
 Vi behöver folsyra
 Var finns Folsyra
 Problem vid brist av folsyra
 Folsyra berikad mat i Sverige
 Graviditet och Folsyra
 Cancer Folsyra
 Referenser
 Forskning om Folsyra
 Kontakt