Folsyra

 

Varför Behöver vi Folsyra?

Folsyra är särskilt viktigt för kvinnor som är eller plannerar att bli gravida, eftersom brister av folsyra kan ge allvarliga skador på fostret, (Graviditet och Folsyra). Men folsyra är även en viktig vitamin för att kroppen ska fungera korrekt som alla behöver.

Det är även väldigt viktigt efter födseln då folsyra behövs för flera viktiga prosseser i kroppen som är kopplade till utveckling och uppbyggnad av skelett och celldelning.

 

Folsyra är även en stärkande faktor när det gäller produktion av vissa proteiner och kan öka mjölkproduktionen hos kvinnor. Många påstår även att dom får en friskare hy av att äta folsyra, vilket kan stärkas med att folaterna underlättar celldelningen och därmed gör det lättare för huden att reproducera sig. Det har även rapporterats att vissa matsmältningsproblem har minskat i och med att man har gått från väldigt låga värden av folsyre intag till rekomenderat intag.

Folsyra har även visat sig vara stärkande för produktionen av vita blodkroppar, och är därmed viktigt för immunförsvaret.

Folsyra, vitamin B9 är en mycket väsentlig vitamin. Turligt nog så är den varken svår eller dyr att få i sig. Antingen via kosttillskott, vilket kan rekomenderas för de grupper som har svårt att få i sig tillräckligt med folsyra, som gravida kvinnor som äter lite grönsaker och baljväxter. Eller också genom en varierad kost, innehållande mycket frukt och vissa grönsaker. En del av den kosten som innehåller stora mängder folsyra kan ni hitta under artikeln Var finns folsyra? 

Förstora mängder folsyra kan också det innebära problem. Det finns studier som visar att för stort intag av folsyra vid graviditet kan leda till ökad risk för tvillingfödsel. Det finns dock flera studier som inte visar detta samband. Där går informationen isär.

Det har också spekulerats i om folsyra, i och med den ökande cellaktiviteten, ökar risken för cancer, då särskilt tjocktarmscancer. Hur stor denna eventuella risken skulle vara finns det dock väldigt få underlag för, men vi hoppas kunna berätta mer om detta under forskning om folsyra när dessa artiklar publiceras.

 

Vi rekomenderar inköp av Folsyra från

Bodystore.se 

 

 

 Folsyra - Vitamin b9
 Folsyra - Artiklar
 Vi behöver folsyra
 Var finns Folsyra
 Problem vid brist av folsyra
 Folsyra berikad mat i Sverige
 Graviditet och Folsyra
 Cancer Folsyra
 Referenser
 Forskning om Folsyra
 Kontakt